Türkiyənin zəngin kulinariya irsini qeyd edən ənənəvi Türk Mətbəxi Həftəsi artıq dördüncü dəfə keçiriləcək.
Finss.az xəbər verir ki, bu dəfə ənənəvi tədbir 21-27 may tarixlərində baş tutacaq. Builki tədbir davamlı, sağlam və ənənəvi bişirmə üsullarını ön plana çıxararaq “Türk Mətbəxinin Klassik Yeməkləri” mövzusu ilə yadda qalacaq.
Türk Mətbəxi Həftəsi hər il Türkiyənin ölkə daxilində və xaricindəki nümayəndəlikləri tərəfindən silsilə tədbirlər və sosial media kampaniyaları ilə qeyd olunur. Bu təşəbbüs minilliklər boyu mədəni mübadilə, davamlı təcrübələr və dərin köklü qastronomik ənənələrlə formalaşan Türkiyənin kulinariya zənginliyini dünyaya tanıtmağı hədəfləyir. Hər il fərqli mövzu seçilərək Türk mətbəxinin çoxşaxəliliyi nümayiş etdirilsə də, builki tədbirlərdə bu mətbəxin əsasını təşkil edən klassik yeməklər və ənənəvi Türk qonaqpərvərliyi xüsusi vurğulanacaq.
Anadolu süfrələrindən dünyaya açılan Türk mətbəxinin təməl yeməkləri
Türkiyənin zəngin kulinariya mənzərəsi – məhsuldar coğrafiyası və əsrlər boyu formalaşmış ənənələri ilə – dərin köklərə sahibdir və onu əsl qastronomik cənnətə çevirir. Nəsildən-nəslə ötürülən, ölkənin hər bölgəsində sevgi ilə hazırlanan bu klassik ev yeməkləri Türk mətbəxinin zənginliyinin əsasını təşkil edir.
Yerli və mövsümi məhsullarla, sadə, lakin düşünülmüş üsullarla hazırlanan bu yeməklər Türk kulinariya irsinin mahiyyətini əks etdirir. Ənənəvi, sağlam və israfdan uzaq mətbəx dəyərlərini bu günə daşıyan klassik yeməklər, eyni zamanda Anadolunun köklü dəyərlərinin – qonaqpərvərlik, birlik və həmrəyliyin – simvoludur. Çünki bu yeməklər ailələri, dostları və qonaqları bir araya gətirən isti və səmimi Türk süfrələrinin təməl daşıdır.
2025-ci il Türk Mətbəxi Həftəsinin menyusu zamanın sınağından çıxmış yeməklərlə zəngindir. “Türk Mətbəxinin Klassik Yeməkləri” mövzusuna uyğun olaraq hazırlanan menyuda bir çox tanınmış təamlar yer alacaq. Mərci Şorbası və Tarhana Şorbası kimi ləziz dadlar, soğan və pomidorla doldurulan İmambayıldı, ənənəvi Türk mantısı, həmçinin kartof, pendir, göyərti və ya qiymə ilə hazırlanan müxtəlif Börek növləri təqdim olunacaq.
Zəngin dad harmoniyası ilə seçilən yeməklər – Karnıyarık (qiymə ilə doldurulmuş badımcan)-Düyü-Cacıq, Kuru Fasulye (ağ lobya xörəyi)-Düyü-Turşu və Qarışıq Dolma (içlikli tərəvəzlər)-Qatıq – evdə bişirilən Türk mətbəxinin dolğun kulinariya səyahətini vəd edir.
Bu dadlı menyunu təravətləndirici Bostana və Çoban salatları, eləcə də müxtəlif növ Hoşaflar (kompotlar) tamamlayacaq. Şirniyyat sevərləri isə süfrənin sonunda Tavukgöğsü (toyuq ətli südlü desert), Kazandibi (karamelləşmiş südlü pudinq) və məşhur Bakıra kimi ləzzətli Türk şirniyyatları ilə unudulmaz bir dad təcrübəsi yaşayacaqlar.
Türk Mətbəxi Həftəsi, eyni zamanda ölkənin zəngin regional müxtəlifliyinin tanıdıldığı mühüm bir platformaya çevrilir. Türkiyənin 81 vilayətinin hər biri, əsrlər boyu formalaşmış mədəni mübadilə, yerli iqlim və təbii məhsulların təsiri ilə yaranan ənənəvi reseptlərin özünəməxsus təqdimatlarını nümayiş etdirəcək.
Egey sahillərinin zeytun yağlı yüngül yeməklərindən tutmuş, cənub-şərq bölgəsinin ədviyyatlı və güclü dadlara malik spesiyalitələrinə, Qara dəniz regionunun balıq və dəniz məhsulları ilə zəngin mətbəxinədək, Türk Mətbəxi Həftəsi ziyarətçiləri ölkənin hər guşəsindəki dadlı səfərə dəvət edir.
Bölgələrdə keçiriləcək tədbirlər bu yerli klassikləri ön plana çıxararaq iştirakçılara həm əsl yerli ləzzətləri dadmaq imkanı verəcək, həm də hər bir regionun gündəlik həyatı və mədəni irsi ilə daha yaxından tanış olmaq fürsəti yaradacaq.
Fuad Mədətov
Finss.az




