Fins.az - Fransanın məşhur şampan evi Perrier-Jouët, Formafantasma dizayn studiyası ilə birgə yeni bir aqrodizayn layihəsini təqdim edib.
Layihə, Şampan bölgəsində yerləşən üzüm bağlarında bioçeşitliliyi dəstəkləmək məqsədilə hazırlanıb. Layihənin adı "Cohabitare"dir və bu, şampan şərablarının tarixi evinin ekoloji məzmunlu bir memarlıq installyasiyasıdır.
Formafantasma-nın qurucuları Andrea Trimarchi və Simone Farresin, üzüm bağlarında bioçeşitliliyi qorumağa və təbiətlə harmoniyada dizayn yaratmağa çalışıblar. Layihə çərçivəsində 74 terra-kota sütunu inşa olunub. Bu sütunlar əl işləri ilə hazırlanmış müxtəlif hündürlüklərdəki terra-kota modullarından ibarətdir və 285 kvadrat metrlik əraziyə yayılıb. Onların əsas məqsədi, yerli tozlandırıcı böcəklər üçün sığınacaq təmin etməkdir.
Bu installyasiya, təbiətə olan hörmətin simvolu olaraq, arıları çiçəkli rənglərlə cəlb edən komponentlərdən istifadə edib. Tozlanmanın artması, yerli bitki növlərinin dəstəklənməsinə və vəhşi heyvanların bu bitkilərdən qida kimi faydalanmasına imkan yaradır.
Formafantasma dizayn şirkəti layihə ilə bağlı olaraq bildirib ki, müasir dizayn yalnız estetikaya deyil, həm də təbiətə xidmət etməyə yönəlməlidir. Bu layihə, dizaynın yalnız ilham alması ilə kifayətlənməyib, təbiətin rifahına da töhfə verə biləcəyini göstərir.
Layihənin ikinci mərhələsi olaraq, ekologiya mövzulu bir nahar təqdim ediləcək. Bu tədbir, 2024-cü ilin dekabrında "Design Miami 2024" sərgisi çərçivəsində Fontainebleau otelində keçiriləcək. Burada üç ulduzlu Michelin mükafatı qazanan aşpaz Pierre Gagnaire tərəfindən hazırlanmış yeməklər və ekoloji-akustika kompozitoru David Monacci-nin xüsusi hazırladığı səs müşayiəti təqdim olunacaq.
Bu unikal layihə, bioçeşitliliyi qorumağa və təbiətə olan məsuliyyəti artırmağa yönəlmiş böyük bir addım olaraq diqqət çəkir.