DÜNYA

07 Yanvar

Artıq yağlı qidaların əsas təhlükələri üzə çıxır

Şandunq Universitetinin (Çin) Qilu Xəstəxanasının alimləri müəyyən ediblər ki, yüksək yağlı pəhriz bağırsaq florasında mənfi dəyişikliklərə səbəb olur, orqanizmdə xroniki iltihabı təşviq edir, ürək xəstəlikləri riskini artırır və immunitet sisteminin pozulmasına səbəb olur.

Fins.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) jurnalında dərc olunub.

Tədqiqat, yüksək yağlı pəhrizin bağırsaqda üç ailənin və on bir cins bakteriyanın bolluğundakı dəyişikliklərlə əlaqəli olduğunu müəyyən etdi. Bu dəyişikliklər mukozal maneənin iltihabına səbəb olur, bu da immun sistemində əsas rol oynayan interleykinlərin, molekulların səviyyəsinin artmasına səbəb olur. Bu da öz növbəsində infeksiyalar, allergiya, astma, iltihabi və otoimmün xəstəliklər kimi xəstəliklərin riskini artırır. Tədqiqat həmçinin yüksək yağlı pəhrizin beyinə, toxunulmazlığa təsir göstərə bilən və piylənmə və kolon xərçəngi riskini artıra bilən mənfi genetik dəyişikliklərlə əlaqəsini təsdiqlədi. Bundan əlavə, belə bir pəhrizin səbəb olduğu sistemli xroniki iltihab, bədənin müxtəlif xəstəliklərə həssaslığını artıran bir vəziyyət olan metabolik sindromun inkişafında mühüm amil kimi tanınır.