BİZNES

18 Avqust

Yaponiyanın Kirin şirkəti istiliyə davamlı şerbetçiotu texnologiyası hazırlayır

Finss.az xəbər verir ki, Yapon pivə istehsalı holdinqi Kirin Holdings Co., sonradan keyfiyyətini itirmədən yüksək temperaturlara tab gətirməyə imkan verən maya tinglərinin hazırlanması texnologiyasını işləyib hazırlayıb.

Şerbetçiotu ənənəvi olaraq sərin iqlimlərdə yetişdirilir və qlobal istiləşmə pivə istehsalçıları üçün böyük problemə çevrilib. Beynəlxalq Hop Yetiştiricileri Konvensiyasına (IHGC) görə, 2024-cü ildə qlobal şerbetçiotu istehsalı 2019-cu illə müqayisədə 13% azalaraq 110 min ton təşkil edib. Çex alimləri tərəfindən aparılan və Nature Communications elmi jurnalında dərc edilən araşdırma göstərir ki, Avropanın əsas istehsalçıları - Almaniya, Çexiya və Sloveniyada maya məhsulu 2050-ci ilə qədər 18% azala bilər və xarakterik acılığa cavabdeh olan alfa turşularının tərkibi o vaxta qədər 31% azala bilər.

Asahi yazır ki, Kirin mütəxəssisləri qlobal istiləşmənin mayaotunun məhsuldarlığına və keyfiyyətinə təsiri probleminin həllini təklif ediblər. Onlar maya tinglərini təxminən 25 dərəcə Selsi temperaturuna məruz qoydular və sonra 30 dərəcəyə qədər olan temperatura tab gətirə bildiklərini gördülər. Onlar həmçinin quraqlığa dözümlü idilər, sınaqlarda suvarma olmadan 10 gün davamlı böyüyürdülər.