Beynəlxalq Üzüm və Şərab Təşkilatının (OIV) araşdırmasına görə, 2024-cü ildə qlobal şərab istehlakı 1961-ci ildən bəri ən aşağı səviyyəyə düşəcək.
Finss.az xəbər verir ki, məlumata görə, ötən il dünya üzrə 214 milyon hektolitr şərab satılıb ki, bu da 2023-cü ilin göstəricisindən 3,3% azdır.
"Bu, inflyasiya yaradan və qeyri-müəyyənlik yaradan iqtisadi və geosiyasi amillərin məcmusundan, eləcə də əhalinin üstünlüklərinin dəyişməsindən qaynaqlanır", icmalda qeyd edilir.
Şərab istehsalı 4,8% azalaraq 225,8 milyon hektolitr olub ki, bu da son 60 ildən çox müddətdə ən aşağı göstəricidir. Bu, əsasən iqlim dəyişikliyinin səbəb olduğu həm Şimal, həm də Cənub yarımkürəsində gözlənilməz və ekstremal hava hadisələri ilə bağlıdır.