Azərbaycan, zəngin mətbəxi və unikal qida məhsulları ilə qastroturizm sahəsində diqqət çəkir.
Fins.az xəbər verir ki, bu məqsədlə, Dövlət Turizm Agentliyinin dəstəyi ilə Azərbaycanın qastroturizm imkanları 26-30 sentyabr tarixlərində İtaliyanın Turin şəhərində keçirilən “Terra Madre Salone del Gusto 2024” qida festivalında tanıdıldı. Bu festival, dünya miqyasında qida istehsalı, gastronomiya və ekoloji təcrübələrə yönəlmiş bir platforma kimi tanınır.
Festivalda Azərbaycanın Tanıdılması
“Terra Madre Salone del Gusto” festivalında, Dövlət Turizm Agentliyi və Azərbaycan Milli Kulinariya Mərkəzinin nümayəndələri, Böyük Qafqaz Dağları üzrə “Slow Food” səyahət turizm marşrutunu təqdim edərək, qastronomik turizmdə “Slow Food” modelinin tətbiqi və yerli biomüxtəlifliyin qorunması üçün atılan addımlar haqqında ətraflı məlumat verdilər. Bu marşrut, Azərbaycanın təbii gözəlliklərini, mədəni irsini və unikal kulinariyasını qonaqlara tanıtmağı hədəfləyir.
Festivalda yer alan menyuda Ata-baba fındığı, Qafqaz camışından motal pendiri, Qafqaz dağ balı, tərxun şərbəti, gül və nanə suyu kimi yerli məhsulların yanında, Azərbaycanda yox olmaq təhlükəsi ilə üzləşən 30-dan çox məhsulun nominasiya edildiyi “Dad Gəmisi” kataloqu da təqdim edildi.
Mədəni İrsin Nümayişi
Festival zamanı Azərbaycan milli şirniyyatları – qovut, şəkərbura, paxlava, qoğal, riçal, gülqənd, səməni halvası, firni və əncirfərəc kimi məhsullar, milli çay süfrəsinin elementləri kimi nümayiş etdirildi. Bu təqdimat, ziyarətçilərə Azərbaycanın mətbəxinin zənginliyini hiss etdirdi.
Usta aşpaz Orxan Muxtarov tərəfindən keçirilən “Xüsusi işlənmiş ət – qovurma” mövzusunda praktik seminar da festivalın diqqət çəkən məqamlarından biri oldu. Ziyarətçilər, qovurma ilə yanaşı Mədrəsə şərabı və yabanı bitkilərdən hazırlanan turşulardan dadma imkanı əldə etdilər. Bu cür interaktiv tədbirlər, Azərbaycanın qastronomiya mədəniyyətini daha da yaxınlaşdırdı.
Strateji Planlar və Biomüxtəlifliyin Qorunması
Festival çərçivəsində, Dövlət Turizm Agentliyinin sədrinin müavini Azadə Hüseynova, “Slow Food” təşkilatının Baş direktoru Paolo Di Croce və regional direktor Elena Aniere ilə görüşərək strateji planları müzakirə etdi. Bu planlar çərçivəsində, Azərbaycanın cənub və Qarabağ regionlarının biomüxtəliflik potensialının “Slow Food” fəlsəfəsi istiqamətində işlənməsi və aqro-qastro turizmə qazandırılması nəzərdə tutulur.
Nəticə
“Biz təbiətik!” şüarı ilə keçirilən “Terra Madre Salone del Gusto” festivalı, 120 ölkədən 3000 nümayəndə və 600 stendi özündə birləşdirərək, bir milyon ziyarətçi toplayıb. Bu tədbir, Azərbaycanın qastroturizm imkanlarının beynəlxalq arenada tanınması üçün əhəmiyyətli bir addımdır. Eyni zamanda, 1986-cı ildən bəri davam edən qlobal “Slow Food” hərəkatı, yerli qastronomiya ənənələrini və qida məhsullarını dəstəkləyərək, Azərbaycan mətbəxinin zənginliyini dünya miqyasında tanıtmağa davam edir.
Bu festival, Azərbaycanın qastroturizm potensialını artırmaq və yerli mədəni irsi qorumaq üçün böyük bir imkan yaradır, eyni zamanda, Azərbaycanın beynəlxalq turizm bazarındakı mövqeyini gücləndirir.