AQRO

23 Yanvar

Meksika qlobal ərzaq böhranını həll etmək və sağlamlığı yaxşılaşdırmaq üçün qidalandırıcı qarğıdalı inkişaf etdirir

Fins.az xəbər verir ki, Tecnologico de Monterreydəki FEMSA biotexnologiya mərkəzi (QS World Ranking 2024-ə görə Latın Amerikasında mühəndislik və texnologiya sahəsində Meksikanın aparıcı universiteti) 25 ildən artıqdır ki, qidalandırıcı qarğıdalı - genetik cəhətdən təkmilləşdirilmiş, nəinki qidalandırıcı, həm də faydalı ola biləcək çeşid yaratmaq üçün işləyir. həmçinin xroniki degenerativ xəstəliklərin qarşısını alır. Layihəyə eksperimental bioloq və tədqiqatçı, PhD Silverio Garcia-Lara rəhbərlik edir, universitetin açıqlamasında deyilir.

Qarğıdalı, 2023/2024 mövsümündə təxmini istehsalı 1,240 milyon metrik ton olan dünyanın ən əhəmiyyətli məhsullarından biri olsa da, adi formada aşağı qida dəyərinə malikdir. Buna görə də, FEMSA Biotexnologiya Mərkəzinin komandası tədqiqatlarını qarğıdalının tərkibindəki zülal, yağ turşuları və karbohidratların tərkibini artırmaq üçün onun xüsusiyyətlərinin yaxşılaşdırılmasına yönəldib.

Dr. García-Lara-nın komandası tərəfindən hazırlanmış qidalandırıcı qarğıdalı, onu təkcə daha tam qida deyil, həm də diabet, piylənmə və hipertoniya kimi xroniki degenerativ xəstəliklərin profilaktikası edən xüsusiyyətləri birləşdirir. Bu, yeni qarğıdalı sortlarında müəyyən edilmiş və təkmilləşdirilmiş peptidlər və yağ turşuları kimi antioksidan birləşmələrin və digər faydalı komponentlərin daxil edilməsi ilə əldə edilir.

"Bu qidalandırıcı qarğıdalı bizim yemək tərzimizi dəyişdirmək potensialına malikdir" dedi Dr. Garcia-Lara. - Əhəmiyyətli qida maddələri ilə təmin etməklə yanaşı, hazırda milyonlarla insana təsir edən vəziyyətlərin qarşısını almaq və onlarla mübarizə aparmaqda kömək edə bilər. Bu, təkcə ərzaq təhlükəsizliyi məsələsi deyil, həm də ictimai sağlamlıq problemidir”.