AQRO

16 Yanvar

İntensiv əkinçilik məhsulları üçün endosimbiontlar yeni bitki mühafizəsi məhsuluna çevrilə bilər

Alimlər müasir tarla şəraitində bitkilər və mikroblar arasında endosimbiotik tərəfdaşlığı aktivləşdirməyin yolunu tapıblar. Bir orqanizmin digərinin içində mövcud olduğu endosimbioz kimi tanınan tərəfdaşlıq növü paxlalı bitkilərə, məsələn, şəkər əvəzində mikrobların köməyi ilə torpaqdan qida maddələrini çıxarmağa imkan verir. Kənd təsərrüfatında endosimbiotik tərəfdaşlığın geniş yayılmasına maneə onların əsasən qida maddələri ilə zəngin olmayan torpaqlarda baş verməsidir ki, bu da intensiv əkinçilik şəraitinə uyğun gəlmir. İndi tədqiqatçılar bu tapmacanı həll edə biliblər.

Fins.az xəbər verir ki, alimlər bitki köklərini faydalı torpaq mikroblarına qarşı daha qonaqpərvər edən bioloji mexanizm aşkar ediblər. Con İnnes Mərkəzinin tədqiqatçılarının kəşfi daha ekoloji cəhətdən təmiz əkinçilik üsullarına yol açır və potensial olaraq fermerlərə daha az gübrə istifadə etməyə imkan verir.

Əsas bitkilərin əksəriyyətinin istehsalı nitrat və fosfat gübrələrindən asılıdır, lakin gübrələrin həddindən artıq istifadəsi ətraf mühitə zərərlidir. Bitki kökləri və torpaq mikrobları arasında qarşılıqlı faydalı əlaqədən qida maddələrinin qəbulunu yaxşılaşdırmaq üçün istifadə edə bilsək, qeyri-üzvi gübrələrin istifadəsini potensial olaraq azalda bilərik.

Doktor Myriam Charpentier-in qrupunun tədqiqatçıları paxlalı Medicago truncatula genində mutasiya aşkar ediblər ki, bu da bitkinin siqnal qabiliyyətini yenidən proqramlaşdırır və beləliklə, azot fiksasiya edən rizobiya adlı bakteriyalar və kök fosforunu təmin edən arbuskulyar mikorizal göbələklərlə əməkdaşlığı gücləndirir.